img


Vanhalinjainen suomenhevonen?

 

Kuten jo ennemmin olen maininnut, on virtuaalimaailmasta löytynyt aina myös virtuaalisia suomenhevosia. Näistä vanhimmat ovat olleet mukana jo ennen vuosituhannen vaihdetta, mutta suurin osa näistä hevosista ovat kadonneet. Varsinaisesti virtuaalisen suomenhevosen tavoitteellinen jalostaminen on alkanut joskus 2000-luvun vaihteen jälkeen, jolloin kulta-aikojaan viettivät esimerkiksi Taikatuuli, Liinahaka, Kuujärvi, Metsätähti, Fanononé sekä Liinun virtuaalitalli. Näiden tallien kasvatteja voidaan pitää lähes koko vanhalinjaisten suomenhevosten kantavanhempina. Ainakin itse henkilökohtaisesti arvostan kaikista eniten juuri näiden tallien kasvatteja, ja se nähdään varmasti myös Heinämäen jalostustyössä.

Vanhalinjaisena suomenhevosena voidaan siis oletettavasti pitää hevosta, jonka lähisuvusta löytyy 2000-2004 vuosien välillä syntyneitä hevosia. Lähes jokaisen pitkäsukuisen suomenhevosen suvusta tulee kyllä pidemmälle mentäessä löytymään paljon hevosia, jotka ovat syntyneet tuolloin, mutta kuitenkaan hevosta ei välttämättä pidetä vanhalinjaisena. Itse pidän vanhalinjaisena suomenhevosena sellaista, jonka suvusta löytyy viimeistään kolmannesta polvesta hevosia, jotka ovat syntyneet juuri tuossa 2000-luvun alussa.

Vanhalinjaisista suomenhevosistakin löytyy paljon eri linjauksia. Näitä ovat luoneet juuri nämä 2000-luvun alkupuolen kasvattajat, jolloin he ovat luoneet vahvasti omia linjojaan. Mainittakoon, että suurinosa Taikatuulen kasvateista ovat polveutuneet joko Hallusinaatiosta tai Kasanovasta. Toisaalta Liinahaan kasvatit polveutuvat usein enemmän tai vähemmän suoraan R.I. Unen Herrasta. Pitkälle jalostuksessa vaikuttanut Liinahaan Uni-Muistokin on näes kyseisen orin jälkeläinen. Kaikilla tuon ajan kasvattajilla ei kuitenkaan ole ollut vahvasti omia kantahevosiaan, joten he ovat yhdistelleet juuri näitä muiden kasvattajien kasvatteja toisiinsa saaden varsin mielenkiintoisia yhdistelmiä maailmalle.

Tämän pienen tekstin pätkän oli tarkoitus auttaa uutta (tai miksei vanhaakin) suomenhevosharrastajaa pääsemään sisään vanhalinjaisen suomenhevosen maailmaan. Jos olet oikein kiinnostunut lukemaan lisää, luethan toki myös tämän pätkän vanhalinjaisesta suomenhevosesta.

 

 

 Merkittävimpiä vanhalinjaisia suomenhevosia

o. VIR MVA Ch Hallusinaatio
o. VIR MVA Ch Kasanova (KTK III)
o. VIR MVA Ch E.N Tornado (KTK II)
o. Ch Aurinkorannan Aamurusko (KTK II)
o. VIR MVA Ch Latraviata (KTK II)
o. VIR MVA Ch Rimurin Lento (KTK II)
o. Sepitys
o. VIR MVA Ch H.M. Nopsa (KTK III)
o. Metsätähden Nukkumatti
o. VIR MVA Ch Taikatuulen Ajatus (KTK II)
o. VIR MVA Ch Kuujärven Menninkäinen

t. Ch Kuujärven Kaunis Veera (KTK III)
t. Pepsiina (KTK III)
t. Pikku-Wiineri
t. E.N. Katariina
t. VIR MVA Ch Anniina (KTK III)
t. Metsätähden Taika

 

 

Ulkoasun Ram. 2009

 

Valid HTML 4.01 Transitional

img img img img img