Liinahaan Haltiatar


 
© kuvaaja ei halua nimeänsä mainittavan


Lempinimi: Tiia
Syntynyt: 19.10.-08, 4v
→ ikääntyy satunnaisesti (4v 25.04.-09)

Sukupuoli: tamma
Rotu: Suomenhevonen
Säkäkorkeus: 149cm
Väri: rautias

Rek. nro: VH-57885
Koulutustaso: Va B, 60cm
Painotus: koulupainotteinen

Kasvattaja: Meghan, Liinahaka
Omistaja: Heidi F., Heinämäki

 


 

 

 

 Luonne

Tiian kaltaista hevosta olin etsinyt jo kauan. Tamma edustaa puhtaasti vanhaa suomenhevoslinjaa, josta löytyy mitä upeimpia nimiä. Tiiaan kyllä alunperin ihastuin tamman vilpittömän ja kiltin luonteen vuoksi, joka vei täysin sydämeni. Kertakaikkiaan tamma oli vain pakko saada meille, joten kiireen vilkkaa lähdin viemään omaa tarjoustani tamman kasvattajalle, joka onneksi myi tamman meille!

Tiia on perinyt suurimman osan luonteestaan emältään, joka on myös on erittäin hyväluonteinen ja kiltti hevonen. Tiiaa ei tosin kovin rauhalliseksi aina voisi sanoa, sillä tamma saattaa innostua vetämään pukkilaukkaa laitumella muiden hevosten kanssa. Joskus maastossakin tamma meinaa karata käsistä innostuessaan liikaa muiden hevosten laukatessa edellä.

Tiia tulee hyvin toimeen muiden hevosten kanssa. Tamma on erityisen rakastunut varsoihin, joita laitumelle ollaan tuotu tamman seuraksi lapsellisen luonteensa vuoksi. Tiia ei millään haluaisi tulla laitumelta pois ja hullaantuukin täysin nähdessään hoitajan kädessä riimun, jolloin tamma menee eikä meinaa. Mikäli hoitaja on hieman ovelampi eikä näytä tammalle riimua ollenkaan, tulee Tiia innoissaan nuolemaan tulijan kasvoja.

Tallissa Tiia on rauhallinen, eikä pahemmin välitä muiden hevosten menoista. Tamma on kuitenkin erittäin perso makealle, joten se tutkii oitis kaikkien vierailijoidensa taskut. Tarkastuksen jälkeen tamma antaa hoitaa itseänsä kaikkialta aivan normaalisti ilman mitään ylimääräistä. Tiia nostaa kaviot ylös pyydettäessä ja ainakin yrittää parhaansa mukaan pitää jalkaa ylhäällä tarvittavan kauan. Tamma ei pidä ollenkaan liian rajusta harjauksesta, jonka se osoittaa mörisemällä omalla (hieman) erikoisella tavallaan. Tiia antaa satuloida itsensä hyvin, eikä yritä pullistella.

Tiia on ratsastaessa reipas. Se ei turhia hötkyile ja keskittyy yleensä vain ratsastajansa miellyttämiseen. Tosin kukaan ei ole täydellinen, ja Tiian keskittymiskyky ei ole mitenkään kaikista vahvimmasta päästä. Tammalle täytyykin keksiä kaikenlaisia erilaisia liikkeitä jos aikoo pitää tamman kiinnostuksen yllä. Tiia rakastaa pitkiä maastolenkkejä etenkin kesällä, sillä silloin olemme yleensä poikenneet tamman kanssa kahlaamassa järvessä, josta tamma on näyttänyt pitävän kovasti!

 

 

 Sukutaulu

i Liinahaan Lohduton ii VIR MVA Ch Kasanova
KTK III
iii Ihmeen-Taival evm
iie Kaunotar evm
ie Kuujärven Aamunkoitto iei Liinun Trilleri
iee Hyökyaallon Primadonna
e Liinahaan Haltija ei VIR MVA Ch Hallusinaatio
KTK II
eii Muiston Kuiskaus evm
eie Rosaliini evm
ee Lakritsi-Likööri eei Lakritsin-Ukkopekka evm
eee Minttu-Likööri evm

 

 

 Jälkeläiset ja jalostusinfo

Tiiaa käytetään erittäin harkitusti jalostuksessa. Tammalle kelpuutetaan vain lyhytsukuisia, vanhalinjaisia suomenhevosoreja.


  30.04.-09 o Heinämäen Lohtu i Nokikylän Menevä
24.04.-10 o Heinämäen Tuisku i Sandin Taikaviitta

 

 

 Kilpailukalenteri

♦ vain sijoitukset merkitään

08.06.-09 » Kirhakki » Va B » KRJ » 1/35
08.06.-09 » Kirhakki » Va B » KRJ » 5/35
09.06.-09 » Viehättävä » Va B » KRJ » 3/50
10.06.-09 » Kirhakki » He A » KRJ » 4/35
26.11.-09 » Hopeatoffee » He C » KRJ » 2/60
26.11.-09 » Vaapukka » He A » KRJ » 2/40
27.11.-09 » Step Ponies » He B » KRJ » 6/80
28.11.-09 » Vaapukka » He C » KRJ » 4/40
28.11.-09 » Vaapukka » He B » KRJ » 5/40
28.11.-09 » Step Ponies » He C » KRJ » 6/80
28.11.-09 » Step Ponies » He B » KRJ » 7/80
28.11.-09 » Hopeatoffee » He A » KRJ » 7/60
30.11.-09 » Step Ponies » He B » KRJ » 7/80
01.12.-09 » Step Ponies » He A » KRJ » 5/80
02.12.-09 » Step Ponies » He B » KRJ » 5/80
29.11.-09 " Kisakeskus EP " He C " 1/52
02.12.-09 " Kisakeskus EP " Va B " 4/62

 

 

 

 

 

 

 Päiväkirja & valmennukset

4. syyskuuta 2009
Heti aamulla tallille tullessani tervehti minua heti kunnon hevoskuoro hirnahduksillaan. Tiian olin jättänyt vielä laitumelle yöksi, sillä näin syyskuun alussa yöt ovat vielä sen verran lämpimiä, että uskallamme pitää vielä hevosia ulkona yötä päivää. Olin päättänyt ratsastaa tänään useammalla hevosella oikein kunnolla, ja Tiian iloksi (tai harmiksi) ensimmäinen vuoro oli tullut Tiialle. Aamiaisen jälkeen aloin harjaamaan oikein toden teolla Tiiaa puhtaaksi, sillä tamma oli piehtaroinut oikein antaumuksella laitumen kuraisimmassa kohdassa. Tamma näytti nauttivan täysin sydämin tästä puunauksesta ja jaksoi innostua oikein kunnolla nähdessään satulan sekä suitset.

Tiian kanssa harjoittelimme tänään oikein kunnolla kouluratsastusta, sillä kesän aikana tämä on jäänyt suorastaan hävettävän vähälle. Tamma oli melko kankea alkutunnista, mutta ymmärtäähän sen nyt sillä emme ole ratsastaneetkaan lähes ollenkaan Tiialla koko kesän aikana. Alkukäyntien jälkeen rupesimme verryttelemään ravissa tehden aluksi pääty-ympyröitä sekä voltteja. Kun Tiia alkoi hieman pehmetä, rupesimme vääntämään hieman kolmikaarista kiemurauraa harjoitusravissa. Tämä harjoitus sujui Tiialta melko hyvin ja teimmekin tätä kumpaankin suuntaan jonkin aikaa. Lopputunnista teimme myös hieman pohkeen väistöä ennen kuin laukkasimme kumpaankin suuntaan hetken pääty-ympyrällä. Loppujen lopuksi olin erittäin tyytyväinen Tiiaan, sillä tamma suoriutui oikein hyvin koko tunnista ottaen huomioon vähälle jääneen ratsastuksen!

Tunnin jälkeen Tiia oli melko hikinen, joten vein sen suoraan pesukarsinaan. Kun varusteet oltiin otettu pois, suihkuttelin hetken Tiiaa haalealla vedellä. Tamma näytti nauttivan tästä selvästi! Koska pihalla näytti alkaneen tuulla, kuivailin Tiiaa hieman ennen kuin vein tamman takaisin laitumelle muiden hevosten seuraan. Kunnon puunaukseni näytti menevän täysin harakoille, sillä lähes heti laitumelle päästyään tamma etsi kaikista rapaisimman kohdan ja alkoi piehtaroimaan oikein antaumuksella.

 

 

 

Ulkoasun Ram. 2009

 

Valid HTML 4.01 Transitional

img img img img img